Ideea a pornit de la un simplu subofiţer din garda naţională bavareză. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivităţilor legate de căsătoria dintre prinţul moştenitor Ludwig de Bavaria şi prinţesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Max I. Joseph von Bayern, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care prinţesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfăşurare a fost aleasă o pajişte nefolosită de la marginea oraşului.
La această primă festivitate, băuturile nu au fost servite în locul de desfaşurare a cursei, ci în centrul oraşului. În anul următor, autorităţile au decis reluarea festivalului, de această dată sub patronajul Asociaţiei de Agricultură Bavareză, care a folosit evenimentul în scopuri publicitare, prezentându-şi serviciile paralel cu desfăşurarea evenimentului. În anii ce au urmat, festivalul a fost finanţat de diferite firme private. Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor oraşului, care şi-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Cu timpul, conducerea oraşului a permis vânzarea şi consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului. Acest lucru a presupus amplasarea unor mese şi bănci lungi, care în timp s-au înmulţit considerabil. Pe lângă bere, vizitatorii Oktoberfest-ului se puteau distra la popice, dans şi multe altele. La finele secolului, datorită numărului tot mai mare de vizitatori, au fost introduse corturile, fiecare firmă având cort separat. Fiecare festival debutează cu defilarea firmelor participante, reprezentate de căruţe împodobite festiv şi trase de patru cai. Defilarea are ca punct de plecare piaţa centrală a oraşului, Marienplatz. Această defilare a fost iniţial necesară, berăriile fiind nevoie să îşi transporte butoaiele cu bere la marginea oraşului, pe locul destinat festivalului. În anul 1880 curentul electric a adus un plus de farmec festivalului berii, iar în anul 1881 s-a prăjit primul bou, care a fost consumat destul de rapid, apoi, în 1885, au apărut primele meniuri clasice: jumătăţi de pasăre - pui sau raţă - servite de obicei cu tradiţionalul Brezn (covrig) münchenez. Corturile berăriilor au încetat să fie în acelaşi timp şi loc de amuzament, pentru acestea creându-se locuri noi. Prima halbă de bere din stică a fost introdusă în anul 1892, fiind astăzi cel mai căutat suvenir la Oktoberfest.
În anul 1935, cu ocazia aniversării nunţii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o paradă de costume populare bavareze. Aceasta a devenit însă tradiţie la Oktoberfest doar din anul 1950. Astăzi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanţi. Pe lângă costume germane, se pot admira şi porturi specifice austriece, italiene, elveţiene, poloneze şi chiar norvegiene. La paradă mai participă şi formaţii de muzică populară, asociaţii de vânători, precum şi reprezentanţi ai berăriilor participante.
Tradiţia conform căreia primarul oraşului dă cep primului butoi de bere în prima sâmbătă la ora 12, declarând astfel deschis festivalul, a fost inaugurată relativ târziu, în anul 1950. Această ceremonie este deosebit de importantă, înainte de acest moment consumarea alcoolului în perimetrul Oktoberfest-ului nefiind permisă. Cortul în care se desfăşoara ceremonia este în fiecare an altul, pentru a da ocazie fiecărei firme sa beneficieze de primul aflux de vizitatori. Oktoberfest-ul este vizitat de atât de multe naţionalităţi încât a incetat să mai fie un festival regional şi s-a transformat într-unul internaţional. Unele naţionalităţi sunt atât de fidele Oktoberfest-ului încât au primit şi spaţiu privilegiat: al doilea week-end este dedicat italienilor, a căror prezenţă numeroasă şi gălăgioasă la Oktoberfest este constantă. Străzile München-ului şi locurile de camping sunt, chiar dinante de începerea festivalului, populate până la refuz de rulote albe, cu numere de Italia.Oktoberfest(sarbatoarea berii) se tine in fiecare an nu numai in Germania ci si in Europa prin majoritatea tarilor aici incluzand si Romania.Oktoberfestul incepe de obicei la data de 20 seprembrie si tine pana la inceputul lui octombrie.Oktoberfest are in medie 6.000.000 de vizitatori si are si un record de 12.000 de hectolitri de bere bauti...(putin pe langa cat beau eu:))....Si cum omul cand bea are nevoi personale la Oktoberfest au fost amplasate 1440 de toalete publice...ca oameni sa isi faca nevoile dupa cateva halbe bune reci si gustoase de bere....Si sa nu credeti ca daca Oktoberfest este sarbatoarea berii nu inseamna ca numai bere se consuma.Sunt pentru consum si carnati si fripturi si carne alba care merg foarte bine cu o berica..Deci "Prost"..varianta pentru "noroc" in limba germana..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu