miercuri, 8 decembrie 2010

Zapada si gerul au amanat Liga 1


Provincia domină clar Liga I de trei ani încoace. Atât pe teren, cât şi în culise. Ultimul exemplu: amânarea etapei a 19-a. Echipele importante din Provincie, aflate oarecum în dificultate în acest final de an, au făcut presiuni pentru ca sezonul să se încheie mai repede, iar vremea rea din unele zone ale ţării a fost alibiul perfect pentru federaţie ca să îndeplinească dorinţa celor de la Craiova, CFR şi Poli Timişoara.

După ce la mai multe partide din runda a 18-a a Ligii I, terminată aseară, s-a jucat în condiţii extreme atât pentru fotbalişti, cât şi pentru spectatori, preşedintele Mircea Sandu a convocat ieri Comitetul de Urgenţă, din care mai fac parte Dumitru Dragomir şi "vicele" FRF, Octavian Goga. Cei trei au hotărât ca etapa a 19-a să fie amânată până în 2011, iar Comitetul Executiv din 20 decembrie 2010 să decidă exact care va fi programul în a doua jumătate a campionatului.

Înaintea întâlnirii dintre cei trei membri ai Comitetului de Urgenţă al FRF, Dumitru Dragomir a dorit să afle opinia fiecăruia dintre cele 18 cluburi din Liga I. Curios este că, deşi s-a anunţat că vremea se va ameliora, iar la orele programate iniţial şapte meciuri ar fi beneficiat de condiţii bune de joc, patru cluburi s-au opus continuării campionatului. Alături de Sportul, Brăneşti şi Gaz Metan, Dinamo a fost singurul nume mare care s-a opus.

Unii ştiau decizia cu o zi înainte

Un lucru curios este faptul că jucătorii de la Poli ştiau de duminică faptul că meciul cu Bistriţa a fost ultimul pentru ei în 2010. Aşa se explică şi lejeritatea cu care Iancu l-a dat afară pe Cosmin Contra. Probabil că, dacă se juca şi etapa a 19-a, "Guriţă" ar mai fi rămas pe Bega încă o săptămână. Totodată, rapidiştii au ştiut şi ei de amânarea etapei, ei făcându-şi planuri pentru Sărbători imediat după jocul de la Vaslui.

Cine profită?

Mai multe cluburi vor profita din plin de această decizie, mai ales cele aflate în derivă la ora actuală. Timişoara, rămasă fără antrenor chiar în acest weekend, este una dintre echipele favorizate. În aceeaşi situaţie este şi CFR Cluj, care, pe lângă faptul că nu are antrenor, plănuieşte şi o remaniere serioasă a lotului în această iarnă. Poate cea mai câştigată echipă este Universitatea Craiova. Oltenii nu ar fi contat într-un meci important, cu Steaua, pe serviciile a trei jucători esenţiali: Iliev (accidentat), Fl. Costea (nerefăcut total) şi Wobay (probleme cu permisul de muncă). Pe lângă revenirile celor trei, Ştiinţa va putea profita în primăvară şi de o pregătire serioasă pe care Piţurcă o programează pentru această iarnă.

Steaua şi Dinamo, în dezavantaj

Printre echipele care se pot declara dezavantajate de decizia Comitetului de Urgenţă se numără Dinamo şi Steaua. "Câinii" ar fi vrut să profite în continuare de serviciile unor jucători importanţi, care în mod normal vor părăsi "Groapa" în iarnă. În plus, din primăvară este posibil ca Dinamo să intre într-o perioadă de restructurare, astfel că se aşteaptă ca şi evoluţiile să fie oscilante. Pe de altă parte, Steaua ar fi dorit să profite la maximum de momentul slab prin care trece Craiova şi de indisponibilităţile din lotul acesteia.

Cine a fost de acord:

Oţelul Galaţi
Poli Timişoara
FC Vaslui
Rapid
CFR Cluj
Steaua
Astra
U Craiova
Gloria Bistriţa
FC Braşov
"U" Cluj
FCM Târgu Mureş
Pandurii
Unirea Urziceni

Cine s-a opus:

Gaz Metan
Dinamo
Victoria Brăneşti
Sportul

În Europa nu se amână

Zăpada şi gerul au dat peste cap şi alte campionate din Europa, însă nicăieri nu s-a decis amânarea unei etape întregi. Au fost cazuri, în Franţa, când au fost reprogramate trei meciuri dintr-o etapă, iar în Italia, pentru că terenul era acoperit în totalitate cu zăpadă, partida dintre Bologna şi Chievo, care trebuia să se dispute pe 28 noiembrie, se va juca mâine.

Reprogramare cu probleme

Pe 20 decembrie, la ultima şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, membrii acestuia urmează să decidă structura exactă a disputării ultimelor 16 etape din campionat. Dacă la decizia luată ieri nu au avut niciun cuvânt de spus, de data aceasta televiziunile care deţin drepturile de transmitere a partidelor din Liga I vor avea un punct de vedere ferm. În primul rând, se doreşte ca reprogramarea etapei a 19-a să nu oblige crearea unei runde intermediare. În plus, o altă condiţie este ca etapa a 28-a, când se dispută Steaua - Dinamo, să aibă loc în weekend.

Niciun comentariu: