luni, 11 ianuarie 2010

Gripa porcina



Gripa porcina (H1N1) este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A (de regula H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante: H1N2, H3N1, H3N2). Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni.

Simptomele gripei porcine

Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere:

- Febra (peste 38°C)

- Oboseala

- Inapetenta

- Tuse, durere in gat.

- Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.

Recomandari pentru prevenirea gripei noi(gripa porcina)

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului contaminate cu secretiile sale nazofaringiene, pentru a evita imbolnavirea se recomanda respectarea urmatoarelor masuri:

- Nasul si gura vor fi acoperite cu batista in timpul stranutului sau al tusitului. Batistele nu se imprumuta!;

- Mainile nu vor fi duse la ochi sau la gura decat dupa ce au fost spalate cu apa si sapun;

- Se vor evita pe cat posibil aglomeratiile;

- Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati Azi aM INVATAT DESPRE GRIPA PORCINA SI SIMPTOMELE ei. SEI.etc.);

.In cazul in care prezentati simptomele gripei porcine si suspectati ca sunteti infectat:

- stati acasa si evitati contactul direct cu alti oameni;

- odihniti-va si beti foarte multe lichide;

- informati-va familia si apropiatii despre simptome;

- mergeti la medic si explicati ce simtome aveti si de ce credeti ca aveti gripa "porcina", mai ales daca ati fost in vacanta in strainatate recent.

- nu va tratati singuri si nu cumparati medicamente din farmacii.

In cazul in care aveti aceste simptome...sau simtiti ca ceva nu este in regula consultati urgent un medic pentru a afla din timp daca aveti sau nu acest tip de gripa care face furori in toata lumea..chiar si in Romania unde a avut 120 de cazuri dintre care au si murit in 48 ore.Acest tip de virus se transmite prin contact direct sau indirect:pupat..strans mana..nepunerea mana la gura cand tusim..nefolosirea unei batisate de unica folosinta la tusa sau stranut si aglomerarea.

Daca prezinti aceste simptome iti recomand 4 lucruri care te pot scapa de acest virus...Vaccinul antigripal..Vizita la medic...Facerea unor analize...si Izolarea temporara.

Impreuna putem invinge Gripa Noua AH1N1..Fi precaut..!!!!


Daca reusesti sa faci aceste lucruri te protejezi atat pe tine insuti cat si pe persoanele din jurul tau de gripa noua care nu se joaca cu vietile oamenilor

Niciun comentariu: