duminică, 9 noiembrie 2008

China trimite un vehicul pe Luna

China intenţionează să trimită pe Lună un vehicul fără echipaj uman înainte de 2012, pregătind terenul pentru viitoarele misiuni prin care va trimite oameni pe satelitul natural al Pământului, potrivit Beijing News.
În octombrie 2003, China a devenit a treia ţară care a trimis un astronaut în spaţiu cu o navetă proprie, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. În octombrie 2005, China a trimis încă doi astronauţi într-o misiune de cinci zile in spaţiu, la bordul unei navete Shenzou VI.
Primul satelit lunar lansat de China, în 2007, a fost Chang'e-1, denumit astfel după numele unei zeiţe din mitologia chineză, despre care legenda spune că trăia pe Lună alături de un iepure şi tânjea după soţul ei. Satelitul şi-a terminat misiunea luna trecută, după ce a făcut înconjurul Lunii de câteva mii de ori.
"China va trimite o sondă şi un vehicul pe Lună în jurul anului 2012", a declarat agenţia Beijing News, citând televiziunea de stat.
Înainte de trimiterea sondei lunare, China va lansa satelitul Chang'e-2, într-o altă misiune pe orbita lunară.
Experţii chinezi au declarat că misiunea va include trei etape principale: zborul pe orbită, aselenizarea şi întoarcerea pe Terra, dar nu au precizat dacă au alcătuit deja programul primei misiuni lunare cu oameni la bord.

Niciun comentariu: